Jdi na obsah Jdi na menu

Dvůr jako venkovní pokoj pro náročné

 

Proměnit klasický "multifunkční" dvůr na příjemný odpočinkový prostor je pro zahradní design prostě výzvou. Na malou plochu o rozměrech přibližně 7 x 7 metrů bylo potřeba dostat oddělené odpočinkové místo, které poskytne stín i v horkých dnech, kvetoucí záhony a pár dřevin. Zároveň bylo nutné zajistit snadný a bezpečný průchod dvorem.

 

Dvůr je ze dvou stran vymezen venkovským domem a jeho přístavbou s přesahem střechy až 120 cm. Zbylé strany jsou tvořeny nižší železobetonovou zídkou, která zpevňuje okolní zvýšený terén a srovnává plochu dvora. Přístup do dvora z verandy domu a z předzahrádky je od jihu. Pod přesahem střechy je chráněná trasa do malé hospodářské přístavby a ke schodišti, které přes zídku vede na horní užitkovou zahradu. V současnosti je povrch dvora tvořen zhutněným makadamem. Do opěrné zídky je začleněn krb pro grilování. Středem dvora vede vodovod a elektrické napájení čerpadla ve studni na horní zahradě. Dvůr se v létě sluncem velmi rozpaluje.

 

dvur.png

 

Navržené řešení: Odpočinkové posezení je umístěno do východní části dvora, s možností sedět na sluníčku nebo ve stínu pod nově zbudovanou modřínovou pergolou. Hnilobě odolný modřín zůstane bez povrchové úpravy, aby jen přirozeně zvětral na povrchu a získal přirozenou světle šedou barvu. Hlavní část dvora s posezením a obvodový chodník kolem domu bude vydlážděn šedou kamennou dlažbou pravidelného tvaru. Pro vytvoření osvěžujícího stínu bude na pergolu navedena mrazuvzdorná liána Actinidia (minikiwi), a to ze sousedního vyvýšeného záhonu, v němž bude zasazen také nižší keř kdoulovec japonský a méně vzrůstavá popínavá růže (cert. ADR). Tak bude dotvořeno závětří a soukromí ze strany od ulice. Hlavní zelenou část dvora tvoří na úroveň okolní dlažby zapuštěný velký záhon s novým propustným půdním substrátem. Záhon bude na třech místech přirozeně esteticky doplněn o šedomodré balvany droby z místního lomu. V místě mezi verandou domu a posezením bude záhon překračován po pásech z kamenné dlažby. Vegetační řešení záhonu bude zaměřeno na šedomodré nižší trsnaté trávy, modré hořce, modré a bílé kosatce, tmavou a bílou levanduli a polštářové byliny, na přání majitelů s dominancí různých odrůd mateřídoušky. Ve vyvýšeném záhonu s rozšířeným okrajem pro sezení bude vysazen vícekmenný muchovník Lamarckův, který poskytne stín, krásné barvy i chutné ovoce přímo uprostřed dvora. Pod střechou hospodářské přístavby bude doplněna jednoduchá dřevěná lavice.

 

Výsledné řešení poskytne příjemné odpočinkové posezení v zeleni s možností stínu. Estetiku a chlazení prostoru v letních vedrech zajistí velký bohatě osázený záhon a několik dřevin menšího vzrůstu, i liána na pergole. Na základě studie zahrady se majitelé rozhodli pro realizaci námi. Plánovaný rozpočet akce: 97.500 Kč.

 

Petr Rejzek

zahradní design Geozahrady.cz

 

geozahrady-logo.png